Utazás közben annyi jó dologra jön rá az ember. Például arra, hogy érdemes takarékoskodni és kihasználni a nap nyújtotta energiákat!

Gyerekkorom óta imádok utazni. Valahogy mindig olyan jó érzéssel tölt el, amikor utazom, úgy érzem, hogy tartok valahová, ez által azt érzem, hogy az életem is tart valahová.

Ennek következtében nagyon sok helyen voltam már, országon belül és kívül is. Utaztam már repülővel, hajóval, vonattal, busszal, de a legtöbbet mégis autóval. Mióta családom van, azóta kevesebbszer vagyok úton, akkor is inkább együtt utazunk valamerre. Azért igyekszem úgy alakítani a programunkat, hogy havonta legalább egyszer elmenjünk valahova a közelbe kikapcsolódni.

A múlt hétvégén leugrottunk a Balatonra, nem csak nyaranta szoktunk oda menni, ilyenkor is szívesen sétálgatunk a tóparton.

Úton oda felé, nagyon szép napsütéses időnk volt, szó szerint árasztotta magából a nap a meleget. Persze fűtöttünk is a kocsiba, mégis érződött, hogy az arcomat konkrétan a nap melegíti. Ekkor merült fel bennem az az ötlet, hogy mi lenne, ha mi is a nappal fűtenénk. Miközben sétálgattunk a parton észrevettem, elég sok házon található napelem. Ezek szerint mégis jó dolog, különben nem rendelkezne vele ennyi ember.

Valamiért nem hagyott nyugodni ez a gondolat, így este is, lefekvés előtt ezen kattogott az agyam. Legalább másfél órán át nem tudtam elaludni, míg végül feladtam önmagam kínzását. Elővettem a telefonom és elkezdtem utána olvasgatni a dolgoknak, hogy mit is takar a napelem rendszer, mit is kell róla tudni, körülbelül mennyibe kerül, mennyi idő, míg megtérül az ára, egyáltalán megtérül-e. A legtöbb és leghasznosabb információkat egy konkrétan erről szóló, vagyis a napelem rendszerről szóló oldalon találtam meg. Ezen az oldalon pontosan azokra a kérdésekre kaptam választ, amelyek engem érdekeltek. Rájöttem, hogy teljes mértékben megérné befektetnünk ebbe. Jelenleg hárman lakunk egy elég nagy családi házban, de reményeink szerint hamarosan négyen leszünk. Azért nem könnyű egy ekkora lakást felfűteni és nem is valami olcsó. Abban a pillanatban, amikortól plusz még egy szobát kell majd fűtenünk még többe fog kerülni, szóval megéri erről hamarabb gondoskodni, nem pedig majd akkor jajgatni. Ráadásul ez nem csak a meleget befolyásolja, hanem magát az áramot is, attól függ, hogy hogyan alakítjuk ki.

Megtanultam az oldalról, hogy még mielőtt az ember belevágna érdemes megtudni, hogy milyenek a ház adottságai, mekkora és milyen típusú napelemet bír el. Elég sok mindent figyelembe kell venni, amikor az ember ilyesmit szereltet a házára, de a pontos és aprólékos leírásból az lett a benyomásom, hogy megéri ezekkel a szakemberekkel végeztetni a napelem rendszert.

Másnap meg is beszéltem a dolgot a férjemmel, megmutattam neki is ezt az oldalt, hogy ne legyen az, hogy csak én mondom, olvasson ő is utána. Ez meg is történt, majd közösen úgy döntöttünk, hogy belevágunk. Kértünk is árajánlatot, és úgy véltük, hogy ez az összeg belefér a keretbe, számunkra megéri most erre áldozni.

Ha minden igaz pár nap múlva ki is jönnek és megnézik, hogy mi a helyzet szeretett lakásunkkal, mit is lehet vele csinálni.

Szóval igen, imádok utazni. Hiszen ilyenkor olyan dolgokra leszek figyelmes, amikre máskor nem. Utazás közben mindig nyugodt vagyok, és ez által képes vagyok arra, hogy oda figyeljek, olyan dolgokra is, amelyekre amúgy lehet nem, és ezeket ki is tudom élvezni, mint ahogyan a napsütést is.

Ugyanekkor arra is rájöttem, hogy mennyi mindent befolyásol a nap. Hiszen ha szépen süt, akkor egyből jobb kedvünk lesz. Ebből adódóan pedig miért ne használhatnánk ki a nap adta energiákat. Ráadásul ezzel még a környezetet sem szennyezzük. Lehet a napelem rendszer berendezése után el kéne gondolkodni egy környezetbarát autón is, ha már úgyis ilyen gyakran szeljük az utakat.