Nincs is jobb, mint motoron utazni

Az egyik dolog, ami a legtöbb emberben közös, kortól, nemtől, nemzetiségtől függetlenül, az nem más, mint az utazás szeretete. Talán az emberek alapvető kíváncsiságához van köze, hogy ennyire szeretünk új helyeken, távoli földeken eltölteni egy-egy rövidebb időt, új emberekkel megismerkedni, új ételeket kipróbálni. Ami biztos, hogy aki utazási irodába fektet, az valószínűleg egy olyan bizniszbe vág bele, ahol nem kell lasszóval fogdosni az ügyfeleket. Persze minden utazás más és más. Elvégre is van, aki jobb szeret repülőn utazni, ezzel a lehető legrövidebbre csökkentve az út időtartamát, ugyanakkor lemondva arról, hogy közben is körülnézzen azokon a területeken, ahol így átvág. Mások jobb szeretnek autóval menni, hiszen ez elég nagy szabadságot ad, mindig rendelkezésre áll, és még a tájat is lehet nézni, miközben az úti célunk felé tartunk. Persze ennek is megvan a maga hátulütője, hiszen kényelem szempontjából nem feltétlen a legjobb, és így egy embernek folyamatosan vezetnie kell, vagyis nem ihat, és nem pihenhet utazás közben. Ilyen szempontból jobba vonat, vagy a busz. Ilyenkor viszont kötöttségekkel kell számolnunk, hiszen csak akkor utazhatunk, ha épp megy valamelyik közlekedési eszköz, és nem mi határozzuk meg, hogy mikor akarunk tovább állni. Ráadásul csomagok szempontjából is kényelmetlenebb, mint az autó.

Személy szerint én a motorra esküszöm. Egyszerűen imádok úgy kirándulni, hogy összerakok egy pár napra, vagy egy hétvégére elegendő cuccot, bepakolom az ülésem alatti csomagtartóba, felpattanok a járgányomra és el robogok oda, ahova csak szeretnék. Hozzá kell tennem, hogy kényelmetlenebb, mint az autó, és kevesebb csomag is fér be, viszont számomra magának az utazásnak is fontos szerepe van, nem csak a meglátogatni kívánt helyszínnek. Ezt az élményt pedig nem adja meg egyik másik korábban említett jármű sem csak a motor. A sebesség és a szabadság keveréke az, ami megszállja ilyenkor az embert. Persze ilyen alkalmakkor felértékelődik a felszerelésem szerepe.

motoros nadrágA motor minősége nem is lehet kérdés. Semmi értelme hosszabb útra indulni egy olyan járgánnyal, ami folyamatosan lerobban, vagy egyszerűen olyan lassú, hogy egy örökkévalóságnak tűnik, mire eljutunk vele a kívánt helyszínre.

Ha meggyőződtünk róla, hogy a kétkerekűvel minden rendben, akkor jöhet a ruházat. Bár alapvetően viszünk váltás ruhát, nem is egyet, az ilyen több napos kirándulásokra, azt jobb, ha észben tartjuk, hogy nem fogjuk minden megállónál váltogatni az öltözéket. Ez ugyanis rengeteg kényelmetlenséggel és idővel is járna. Ráadásul legalább kétszer annyi ruhát is kéne magunkkal cipelni.

A bukósisak csak út közben lesz rajtunk, de azért ilyenkor is előfordulhat, hogy órákon át kénytelenek vagyunk fent hagyni. Ilyenkor megbosszulja magát, ha korábban olyan fejfedőt választottunk, ami nyom valahol, vagy kényelmetlen.

A bukósisakon kívül azonban minden rajtunk marad, ha megállunk tankolni, vásárolni, kajálni egyet, vagy ilyesmi. Ezért aztán különösen is fontos, hogy a motoros dzseki, de különösen a motoros nadrág és csizma is kényelmes legyen akkor is, ha épp nem az aszfaltot szeljük. Elvégre is ez utóbbi kettő, végképp rajtunk fog maradni, minden körülmények között. vagy legalább is majdnem minden körülmények között. Persze itt is a védelem kell, hogy a lista élén szerepeljen. Elvégre is e ruhadarabok fő célja, hogy védjék testi épségünket egy esetleges karambol, vagy esés esetén. Viszont azt is szem előtt kell tartanunk, hogy ha kényelmetlenek, akkor tönkre fogják tenni az egész nyaralásunkat, elvégre is nagyrészt ebben az öltözékben leszünk várhatóan. Rémálom lesz belegondolni, amikor az első este után újra fel kell vennünk a motoros szerkót, és az egész pihenő időnket az fogja kitölteni, hogy de jó, hogy végre megszabadulhattunk tőle, és átöltözhettünk.

Ha viszont kényelmes a felszerelés, akkor ilyen problémáink nem lesznek. Ráadásul az interneten elég sok portál ad kedvezményt, és ha felkeresünk egy szakszerű boltot, ott bőven elég nagy választékunk lesz ahhoz, hogy ne csak a biztonságot, de a kényelmet is garantálni tudjuk magunknak.

Ha minden felszerelésünk megvan, akkor már csak egy jó úti cél kell, egy kevés pénz, a váltó ruháink és egyéb kiegészítőink, üzemanyag a tankba és már indulhatunk is, hogy meghódítsuk az általunk kijelölt helyet. Aki egyszer kipróbálja, hogy milyen így a kirándulás többé sosem fog másként menni, ezt garantálom.