Hallottál már, az ausztriai szobalány állásokról

pertisau-340209_640Mit kell tudni annak, aki ki szeretne menni Ausztriába dolgozni. Nincsenek nagy követelmények, csak általános elvárások. Hogy mik is ezek?

Hogy keressünk külföldi munkát

Szerencsések vagyunk akkor, ha valamelyik ismerősünk már külföldön dolgozik, és van tapasztalata ebben a kérdésben. Ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor magunknak kell keresni. De hogyan? Ha hajlandóak vagyunk áldozni egy keveset egy  külföldi munkaközvetítőnek, akkor az a legegyszerűbb megoldás. Hogy miért mondom ezt?

Mert akkor megspórolhatjuk a futkosást, szaladgálást, esetleges felesleges potya köröket.

Azért célszerű egy ilyen céget keresni, mert akkor ők elintézik a szükséges papírokat, nekünk csak a bizonyítványunkat, és az önéletrajzunkat kell bevinni. Ha szeretnénk, a fordítást is elintézik számunkra.

Milyen állások vannak

Számos lehetőségünk van arra, hogy elhelyezkedjünk, még válogathatunk is, ha szerencsénk van. De lássuk, hogyan is működik.

Ha minden papírunkat leadtuk, akkor a közvetítő cég kiküldi több ezer hotel számára a jelentkezésünket. Innentől fogva nincs más mint hogy várjuk a válaszokat és azokból szemezgetve, a megfelelőt kiválasszuk.

Az állások amikre jelentkezhetünk: Szakács, pincér, kézilány, konyhai kisegítő, mosogató, szobalány állások. Van amelyik végzettséghez van kötve, így csak akkor tudunk jelentkezni, ha szakirányú bizonyítványunk van. Ezek a szakács, és a pincér állások. A többire nem kell végzettség, de ha van tapasztalatunk ezen a téren, az csak plusz pontot jelent egy jelentkezésnél, így mindenképpen érdemes megemlíteni.

Sokan nem is vágynak a rivaldafényes placcra, vagy szakácsnak a konyhába.

Egy szobalány kényelmesen elvégzi a munkáját, nincs olyan felelősség rajta, hogy leönt valakit, vagy elsózza az ételt esetleg.

Te melyiket választanád a felsorolt állások közül?

Az elvárások

Nagyobb elvárás nincsen, mint itthon. Ha valaki igényes a munkájára, és magára, akkor nem lesz semmi gond, és akár évekig is kint dolgozhat. Akinek szerencséje van, az talál magának egy olyan külföldi állást, ami éves, így szerencsés helyzetben lesz. Kint az itthoninak a többszörösét is megkeresheti.

Mindenben meg lehet egyezni a munkáltatóval, csak hozzáállás kérdése. A külföldiek megfizetik a jó munkaerőt, legyen az egy egyszerű konyhai kisegítő akár. Sőt, azt kell, hogy mondjam, hogy egy külföldi konyhai kisegítő munkás több pénzt keres kint ezzel a munkával, mint itthon egy szakirányú végzettséggel dolgozó ember.

Ha megálljuk a helyünket, és úgy döntünk, hogy külföldön szeretnénk elhelyezkedni, azt javaslom, hogy mindenképpen közvetítőn keresztül tegyük ezt meg. Egyszerűbb, és biztonságosabb is. Ha pedig megvan a megfelelő kiválasztott hotel, vagy kisebb panzió, amelyik szimpatikus, vagy netalántán a közvetítés során választ kaptunk tőlük, hogy szívesen alkalmaznának minket, akkor nincs is más tennivalónk, mint válaszolni nekik, és a továbbiakat megbeszélni. Hidd el megéri kimenni külföldre. Lehet, hogy nehéz rászánni magunkat, de az első pár hónap után már biztosan könnyebb lesz, és akkor már kézen fogható eredménye is lesz, hiszen addigra már kapunk fizetést is. Tehát külföldi munkára fel, nincs más dolgod, mint keresni, jelentkezni.