Francia lecsó és a vadi új bőrönd

Nagyon szeretem a lecsót, talán ezt már fölösleges is mondanom, épp elégszer beszéltem már róla itt ezen az oldalon. Talán már unod is ezt a témát, de nekem ez a kedvenc ételem, és úgy látom hogy manapság nem kapnak elég figyelmet az hagyományos magyar ételek, inkább mindenki a divatos külföldi, egzotikus alapanyagokat igénylő fogásokat főzi. ezek általában jól néznek ki, de sosem olyan finomnak, mint a neten látott képeken. A lecsó az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel, alig kell hozzá fél óra, amíg az ember felszeli a zöldségeket, utána csak bedobja őket a lábosba, kicsit megfőzi, és kész is az ebéd.

A lecsó fajtái

A köztudattal ellentétben nem csak egy fajtája van a lecsónak, az a paradicsomos paprikás típus, amibe kötelező jelleggel vagy kolbászt, vagy virslit kell rakni. Ezen kívül készíthetjük kolozsvári szalonnával is, vagy feldúsíthatjuk némi tojással, krumplival, tarhonyával, tésztával, szinte bármit bele lehet dobni, mindenhogy ízletes. Ám valaki például nem is főzi bele a tarhonyát vagy a tésztát, hanem külön, köretként tálalja hozzá. Emellett nem is feltétlenül kell húst tenni bele, el lehet készíteni vegetáriánus változatot, amibe hús helyett még több zöldség kerül. Például én is csináltam a családnak cukkinis változatot, ami nagyon ízlett a gyerekeimnek is. Ezt a cukkinis változat nem ismeretlen a magyar embereknek sem, többféle változatot és receptet találtam már ehhez kapcsolódóan a neten, ami azt mutatja, hogy talán mi is elkezdünk már az egészségtudatosabb étkezés felé menni a gasztronómiában, nem érezzük szükségét, hogy mindenhez húst meg kenyeret együnk.

A francia lecsó titka

Hallottál már a francia lecsóról? Ha nem akkor vagy egy eldugott kis faluban éltél eddig, vagy nincsenek gyerekeid. A ratatouille-t az azonos című mese ismertette meg velünk is, bár nekem már akkor is ismerős volt ennek az ételnek a neve. Az érdekes hangzása ellenére ez is egy nagyon egyszerű, paraszti étel, épp, mint a mi lecsónk. Épp olyan egyszerű alapanyagok kellenek is hozzá, leginkább zöldségek, mint hagyma, paprika, paradicsom… De fontos különbség, hogy ebbe kerül cukkini, padlizsán és kaliforniai paprika is, ha éppen van kéznél. A mesében csinos kis tornyot csinálnak belőle, de én jobban szeretem rusztikusan, nagyobb darabokra vágott zöldségekkel, ami roppan az ember foga alatt. Ehhez sem kell hús, de ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá, tehet bele egy kicsi szalonnát vagy esetleg kolbászt.

De hogy pontosan hogy készül ez a francia finomság, azt én sem tudtam, úgyhogy elhatároztam, hegy egyszer elmegyek a francia lecsó hazájába, és a születési helyén sajátítom el, hogy kell ezt az ételt elkészíteni. Meg is beszéltem a férjemmel a dolgot,  lefoglaltuk a szállást, a repjegyet, előkészítettünk mindent, ami egy gyors kiruccanáshoz kell Dél-Franciaországba. Utolsó lépésként felhoztuk a bőröndöt a pincéből, hogy még gyorsan át tudjuk törölni, mielőtt bepakolunk. De amikor a bőrönd felkerült, azonnal láttam, hogy valami nem stimmel vele. Szép nagy lyukak voltak az oldalán, a textil részét pedig kirágta az egér.

Vagyis ha még ebben az éveben el szeretnék utazni, sürgősen szereznünk kellett egy bőröndöt. Csak sajnos a pénzünk nagy részét már a szállásra és a repjegyre költöttük, így nem maradt több tízezrünk, hogy most hirtelen befektessünk egy márkás, drága bőröndbe. De azért a legolcsóbbat se akartuk megvenni, ami pár év után szétmegy, és azt cserélhetjük le.

Hogy lett végül új bőrönd a francia lecsó túrára

Szóval megvolt az utolsó pillanatos katasztrófa, ami olyan gyakran megesik, ha valaki készül valahová.

De gyorsan kitaláltuk a férjemmel, hogy most nem is veszünk új bőröndöt, hanem ehelyett megnézzük a neten, hátha van használtan jó állapotú. A barátnőmtől még korábban hallottam erről a szuper oldalról, ahol ő a legutóbb egy divatos táskát vett nagyon jó áron. Azt mondta, hogy nagyon könnyen meg tudta rendelni az áhított táskát, amit korábban hónapokig keresett. Az eladóval mindent meg tudott beszéli, amire kíváncsi volt, és a táska is nagyon jó állapotban érkezett meg hozzá, mintha teljesen új lett volna.

Én is ránéztem az oldalra, amit ő javasolt, és rögtön szimpatikusnak találtam benne, hogy ennyire áttekinthető, és egyszerűen kezelhető. Én nem szoktam olyan sokszor a gépet használni, valamikor nehezen is igazodom el rajta, de ennek az oldalnak a kezelése még nekem sem okozott gondot. Ráadásul nagyon praktikusnak találtam, hogy meg lehet adni külön kategóriát is, hogy pontosan mit keresel, és emellett meg lehet adni, honnan szeretnéd megvenni, vagyis az áru milyen megyében vagy városban van. Ez is fontos szempont volt nekünk vásárlásnál, mert nem volt sok időnk arra, hogy elautózzunk egy távoli városba a bőröndért, mivel pár nap múlva utaztunk is volna el.

Így hát elkezdtem böngészi ezt az oldalt, és elég hamar találtam is egy olyan bőröndöt, ami épp jó lesz nekünk az útra. Jó állapotban volt, alig használták, de az ára persze nagyon kedvező volt így, hogy már nem új. Ráadásul márkás darab volt, amit csak tízezrekkel drágábban tudtunk volna  megvenni, ha a boltban akartuk volna beszerezni. Az eladó sok képet tett fel a termékről, úgyhogy nem is kellett attól tartanunk, hogy valami elhasznált, régi dolgot veszünk meg. Ráadásul ott voltak a pontos méretei is, ami azét hasznos, mert általában fel szoktuk vinni a bőröndöt az utastérbe a repülőn, és ehhez pedig tudnunk kell, hogy befér-e a fejünk fölötti rekeszekbe. Ezt meg is kérdeztem az eladótól, aki olyan kedves volt, hogy külön meg is mérte nekem a bőrönd nagyságát még egyszer, hogy biztos ne legyen ezzel gond.

Le is beszéltük az eladóval az időpontot, és rendben megtörtént az adásvétel. Így hát egy szép, szinte új bőrönddel tudtunk elmenni Franciaországba, hogy felfedezzük az ottani lecsó titkait. Egyébként az út is nagyon jól sikerült, és rengeteg új élménnyel gazdagodtunk. Sikerült az igazi francia lecsót is megkóstolni, és épp ez volt, amiért ezt az utat megszerveztem, úgyhogy teljesítettük a küldetést. De ezen kívül még sok más finomságot is kipróbáltunk, emellett pedig be is szereztünk pár nem romlandó hozzávalót, amiket én is kipróbálhatok a főzésnél.

Amikor hazaértem, én is elkezdtem azon gondolkozni, hogy elhallanánk a még jó állapotban lévő, de általam nem használt edényeket. Hisz ezen az oldalon az apróhirdetés ingyen van, így hát semmibe nem kerül, ha fogom magam, és megszabadulok egy pár megunt dologtól, ami viszont másnak lehet, hogy még örömet okozna, és sokáig tudná használni. Talán az így keresett pénzből össze tudunk gyűjteni annyit, hogy elmenjünk egy újabb túrára, ahol egy új, érdekes helyi lecsó fajtával ismerkedhetünk meg.