Bluetooth technológia: ezért jön jól az utazás során

Az első Bluetooth-os eszközömet, egy fejhallgatót ajándékba kaptam. Azóta is mindenhová magammal viszem, utazás során pedig nélkülözhetetlen társam. Azóta sok ilyen kütyüt hordok magamnál. A vezeték nélküli technológia nagyon bejött nekem – főleg, ha poggyászból kell élnem, mert éppen úton vagyok.

Egy varázslatos ajándék

A fejhallgatómat még anyukám választotta. Nagyon meg is lepődtem rajta, mert korábban még az internetet is alig merte használni, pedig nem sokkal előtte már saját laptopot is vásároltam neki. (Mindig félt attól, hogy az én gépem vírusos lesz.)

Bevallotta, hogy ezt kivételesen mégis az internetről rendelte, amiért a mai napig nagyon büszke vagyok rá. 🙂

Egy ajandek.varazslo.hu nevű oldalra tévedt, amikor valami modern, menő dolgot keresett a születésnapomra. Az oldalon meg lehetett adni, hogy milyen nemű, korú személynek, milyen alkalomra keres az ember valamit. Ez alapján a rendszer egy csomó webshop aktuális kínálatából mutatott ötleteket.

Anyukám pedig, mivel rengeteg olyasmit látott, ami amúgy neki is eszébe jutott már, csak nem tudta, honnan rendelhetné meg, felbátorodott, és rögtön fejest ugrott az ismeretlenbe. Így lett nekem csodálatos Bluetooth fejhallgatóm.

Miért szeretem ennyire

Oké, lehet, hogy a Bluetooth elsőre kínaiul hangzik, pedig angolul van :), de érdemes róla elolvasni az Ajándék varázsló fent linkelt cikkét, és az mindent elmagyaráz. Röviden annyit, hogy ez egy vezeték nélküli technológia, amivel az ember az eszközeit drótok és kábelek nélkül vezérelheti.

A Bluetooth fejhallgatót én össze tudom kötni például a laptopommal vagy a telefonommal. Amikor egy vonatkocsi tenyérnyi ülőhelyén kuporogva kell telefonálnom, e-mailre válaszolnom, uram bocsá’ zenét szeretnék hallgatni, akkor nagyon jó, hogy nem tekeredek bele a vezetékekbe és nem kell egy kócos kábelcsomót kibányászni a táskámból.

Azóta anyukámmal már sok-sok eszközt beszereztünk, megmutatom, hogy ezek közül melyik, miért, kinek lehet érdekes ajándék

Bluetooth egér és billentyűzet: Az Ajándék varázsló főleg a technikai érdeklődésű embereknek ajánlja, de egyébként a nagymamának is szuper: ha ezekkel használjuk a gépet, nincsen szükség kábelekre. Ez nem csak nagyon high-tech módon néz ki, de például nem rántja le az eszközöket az asztalról a kisgyerek, el lehet pakolni őket egy minimalista lakásban, nem akad bele a porszívó csöve a kábelbe… Én itthon mind a két asztali gépnél lecseréltem a kábeleket.

Okosóra és okos karkötő: Az okos karkötőt én, az órát a párom használja. (tőlem kapta, fent említett oldal rulz.) Nekem azért tetszik, mert a karkötővel számolgathatom a lépéseimet, és rezeg, amikor hívnak, úgyhogy ha például futok, vagy utazok valahová, nem kell folyton fülelni és a kezemben tartani a telefont. Az órát ajándékba vettem, mert a párom nagy motoros, és így azonnal látja, ha keresem. Ráadásul az órával válaszolni is lehet a hívásra, ezért nem kell minden alkalommal a táskából előbányászni a mobilt.

Bluetooth-os hangszóró: Ezt is anyukám “ajándékvarázsolta” nekem. A tábortüzek és kerti partik elengedhetetlen kelléke, de én még a kocsiban is használom néha. Csak leteszem, ttelefon összeköt, és már mehetnek is a kedvenc zenéim… Nagyon szeretem!

Bluetooth nyomtató: Én az első ilyen eszközt a volt osztálytársaimmal vettem. Haha, az ötlet megint csak az Ajándék varázslóról származik… Az iskolánkat szerettük volna meglepni a 10. érettségi találkozónk alkalmából és nagy ötlettelenségünkben mi is az oldalhoz fordultunk, az dobta fel végül nekünk az ajánlatot.

Nagyon jó, mert sok-sok eszközt lehet hozzá csatlakoztatni kábelek nélkül. Ez egyrészt rendet tesz a helyiségben, másrészt bárki tud gond nélkül nyomtatni vele – az én volt sulimban van például, aki mobiltelefonról használja, így nem kell laptopot vinnie magával, vagy a lassú és túlterhelt iskolai gépekkel és hálózattal kínlódnia.

Bluetooth eszközök az úton

Nekem a fő érv az eszközök mellett az, hogy nincs szükség hozzájuk zsinórokra és kábelekre. A nyomtató, fénymásolót kivéve a legtöbb ilyen berendezés elemmel, vagy akár a számítógépről töltve is simán működik, így ha magunkkal kell vinni őket, akkor sem kell a túlpakolt bőrönddel kínlódnunk.

Ha mobiltelefonról szeretnénk használni őket, akkor azért érdemes arra odafigyelni, hogy a kapcsolat könnyen merítheti az akkumulátort, de szerintem egy kis odafigyeléssel, és mondjuk egy jó power bankkel ez a probléma is könnyen orvosolható. Én az én eszközeimhez szivargyújtós töltőt is vásároltam – a párom a motoron is tudja a akár tölteni a telefont.

A billentyűzet nekem külföldön dolgozva is nagyon nagy segítséget jelent. A bluetoot adó-vevő segítségével rá tudom kötni a gépekre a netkávézókban, vagy bárhol, ahol idegen PC-t kell használni. Így hopp, máris a saját, ismerős billentyűzet-kiosztásommal dolgozhatok.

Számomra a Bluetooth eszközök már nagyon sokszor bizonyították a praktikusságukat, szívesen hordom magamnál őket. Soha a határon, a reptéren, vagy semmilyen ellenőrzésen nem okoztak problémát, úgyhogy akár kalandoroknak is remekül használhatók.